فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 85، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید کیالها، علی علیزاده، هدی شهامت، آیدین بینازاده، شهرام رستاک، محمد صوفی آبادی* صفحات 314-322
    زمینه و هدف

    آرتروسکوپی زانو برای تشخیص و درمان ضایعات داخل مفصلی کاربرد دارد. کنترل درد حاد بعد از آرتروسکوپی نیازمند به کارگیری روشی با کمترین عوارض جانبی و بیشترین کارآیی می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه اثر تسکینی پس از عمل تزریق داخل مفصلی ترکیب بوپیواکایین با مرفین یا متیل پردنیزولون یا به تنهایی در آرتروسکوپی زانو بود.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه کار آزمایی بالینی سه سوکور، 99 بیمار داوطلب آرتروسکوپی زانو به صورت تصادفی به سه گروه: 1  کنترل بوپیواکایین (0/5درصد (، 2. مرفین (5 میلی گرم)+ بوپیواکایین (0/5 درصد) 3. متیل پردنیزولون (40 میلی گرم)+ بوپیواکایین (0/5 درصد(، تقسیم شدند. در پایان عمل ، داروهای مورد نظر به صورت داخل مفصلی تزریق و میزان درد بعد از عمل در فواصل18،12،6و 24 ساعت پس از تزریق بر اساس مقیاس آنالوگ بصری ارزیابی شد. همچنین دریافت مسکن تزریقی در طی 24 ساعت نیز ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های آنالیز واریانس اندازه های تکرار شونده تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    در هر سه گروه با گذشت زمان شدت درد به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. میزان شدت درد در بازه های مختلف پس از عمل، در دو گروه متیل پردنیزولون + بوپیواکایین و گروه مرفین+بوپیواکایین یکسان بود اما شدت درد در این دو گروه به طور معنی داری از گروه کنترل کمتر بود. همچنین میزان نیاز به مسکن در گروه متیل پردنیزولون+بوپیواکایین نسبت به دو گروه دیگر به طور معنی داری کاهش یافت.

    نتیجه گیری: 

    تزریق داخل مفصلی ترکیب متیل پردنیزولون+بوپیواکایین و مرفین+بوپیواکایین نسبت به بوپیواکایین به تنهایی، در کاهش درد و نیاز به مسکن تزریقی موثرتر بوده است.

    کلیدواژگان: آرتروسکوپی، بوپیواکائین، متیل پردنیزولون، مرفین، درد
  • مهراز مرادی، سعید شاکریان*، مسعود نیکبخت صفحات 323-335

    زمینه و هدف:

     استفاده از دوکسوروبیسین (Dox) در شیمی درمانی، عوارض جبران ناپذیری بر بافت کبد دارد. اما، نقش فعالیت های ورزشی و مصرف آنتی اکسیدان ها بر مکانیسم آپوپتوز کبدی ناشی از مصرف Dox هنوز به طور کامل شناخته نشده است. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین تناوبی شدید (HIIT) و مصرف کروسین بر آپوپتوز بافت کبد رت های نر تحت القاء مزمن Dox بود.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه تجربی 40 سر رت نر نژاد ویستار با محدوده وزنی 200-220 و محدوده سنی 8 هفته در گروه های 1: کنترل سالم، 2: Dox (mg/kg 2 در7 دوز)، 3: Dox+کروسین (mg/kg10)، 4: Dox+HIIT، و 5: Dox+HIIT+کروسین قرار گرفتند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته، 5 روز در هفته، با تناوب های 2 دقیقه ای و با شدت 80 تا 90 درصد سرعت بیشینه دویدند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، بافت برداری از کبد جهت ارزیابی فیبروز و بیان ژن های Bax و Bcl-2  به روش (Real time-PCR) انجام شد. نتایج تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه در سطح معناداری (0/05>P) بررسی شدند.

    یافته ها

    Dox باعث افزایش معنادار بیان Bax، نسبت Bax/Bcl-2 و کاهش بیان Bcl-2 در بافت کبد گروه های بیمار شد (0/001=p). در مقابل تمرین، کروسین و ترکیب تمرین و کروسین باعث کاهش بیان Bax، نسبت Bax/Bcl-2 و افزایش بیان Bcl-2 در گروه های تجربی در مقایسه با گروه Dox شد (0/001=p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد تمرینات تناوبی شدید و مصرف کروسین به طور همزمان اثرات معنی داری بر کاهش آپوپتوز کبدی موش های صحرایی نر تحت القاء مزمن، با تزریق دوکسوروبیسین دارد.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، کروسین، دوکسوروبیسین، تمرین تناوبی شدید، کبد
  • حمیدرضا ریاسی، ایوب اکبری، زهرا آهنی، سید محمد موسوی میرزایی* صفحات 336-343
    زمینه و هدف

    سردرد شایع ترین علت مراجعه بیماران به پزشک می باشد. دو رویکرد درمانی اصلی در میگرن شامل درمان حمله حاد و پیشگیری از حملات آینده می باشد. در این راستا، مطالعه‏ی حاضر با هدف بررسی تاثیر سه داروی لوتیراستام، والپروات سدیم و نورتریپتیلین در کنترل سردردهای میگرنی در مبتلایان به میگرن در درمانگاه مغز و اعصاب بیرجند انجام شد.

    روش تحقیق: 

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی می باشد. 120 بیمار مبتلا به میگرن طبق نظر پزشک در یکی از سه گروه مصرف کننده لوتیراستام با دوز روزانه 250 میلی گرم، والپروات سدیم 500 میلیگرم و نورتریپتیلین25 میلی گرم به مدت 4 هفته قرار گرفتند. اطلاعات بیماران از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. سپس داده ها با نرم افزار SPSS 16 با آزمون های آماری کای دو، تی زوجی و آنوا در سطح معنی داری (0/05>p) آنالیز شدند.

    یافته ها: 

    120 بیمار در سه گروه 40 نفری قرار گرفتند. میانگین سنی افراد 11±33 سال،53/3% آن ها مونث و 46/7% آن ها مذکر بودند. در مجموع 46/7% بیماران قبل از مصرف این سه دارو شدت سردرد آن ها شدید بوده که بعد از مصرف داروها هیچ کدام از آنها سردرد شدید نداشتند و 77/5% آن ها سردرد خفیف داشتند، گروه لوتیراستام بیشترین کاهش در شدت سردرد را نشان داده است (0/01=p).

     نتیجه گیری:

     به نظر می رسد لوتیراستام نسبت به دو داروی دیگر، به ویژه والپروات سدیم در کاهش مقیاس های مختلف سردرد موثرتر عمل می کند.

    کلیدواژگان: لوتیراستام، میگرن، نورتریپتیلین، والپروات سدیم
  • امید غفوریان عشقی، مریم طهرانی پور*، جواد بهارآرا، نسترن امین طاهری صفحات 344-354
    زمینه و هدف

    دیابت یک اختلال متابولیک در بدن است. گیاه Sclerorhachis leptoclada که متعلق به خانواده کاسنی است، به دلیل ترکیبات ضد اکسیدانی موجود در ریشه برای درمان ایدز و سرطان استفاده می شود. لذا در این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی Sclerorhachis leptoclada بر میزان گلوکز و سطوح کلسترول، تری گلیسرید، HDL و LDL در رت های دیابتی شده مورد بررسی قرار گرفت.

    روش تحقیق:

     در این مطالعه تجربی 60 سر رت نر نژاد ویستار به طور تصادفی در 10 گروه 6 تایی شامل: گروه کنترل، گروه تیمار 1، 2 و 3 (سالم تحت درمان با دوز های  mg/kg150 و 300 و 600 عصاره)، گروه کنترل دیابتی، گروه تجربی 1 و2 و3 دیابتی تحت درمان با دوزهای  mg/kg150و 300 و 600 عصاره)، گروه کنترل مثبت (دیابتی+داروی گلی بن کلامید)، گروه سالم (سالم+داروی گلی بن کلامید)، تقسیم شدند .پس از یک ماه گاواژ، از رت ها نمونه خونی گرفته و میزان گلوکز، اوره، کراتینین و آلبومین مورد سنجش قرار گرفت. مقایسه ای نیز بین تاثیر عصاره هیدروالکلی گیاه Sclerorhachis leptoclada و داروی متداول گلی بن کلامید صورت گرفت و نتایج گروه ها با استفاده از آزمون t و ANOVA با هم مقایسه شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که تجویز عصاره هیدروالکلی گیاه Sclerorhachis leptoclada قادر است میزان گلوکز را در گروه های تجربی (دیابتی+عصاره با دوز 150، 300، 600) در مقایسه با گروه دیابتی به صورت معناداری کاهش دهد (0/001>p). همچنین مصرف عصاره هیدروالکلی گیاه Sclerorhachis leptoclada در بیماران دیابتی باعث کاهش قابل توجه سطح تری گلیسرید و HDL و LDL در رت های دیابتی می گردد و دارای اثرات هیپوگلیسمیک می باشد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف عصاره هیدروالکلی گیاه Sclerorhachis leptoclada در رت های دیابتی باعث کاهش قابل توجه سطح سرمی گلوکز، تری گلیسرید و کراتینین در رت های دیابتی می گردد و دارای اثرات هیپوگلیسمیک می باشد.

    کلیدواژگان: گلوکز، عصاره هیدروالکلی، Sclerorhachis leptoclada
  • حجت الله نصری، احمد نصیری، سید وحید حسینی، هاجر خضرایی، فهیمه حاج حسینی، شهلا فریدونی، غلامحسین محمودی راد* صفحات 355-365
    زمینه و هدف

    سرطان کولورکتال یک بیماری مزمن است که کیفیت زندگی بیماران را کاهش می دهد، لذا داشتن توانایی خودمراقبتی امری ضروری محسوب می شود. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر الگوی توانمندسازی خانواده محور بر توان خودمراقبتی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال انجام گرفت.

    روش تحقیق: 

    مطالعه حاضر، مداخله ای شاهددار تصادفی شده است. جامعه آماری، کلیه بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی کلینیک کولورکتال بیمارستان شهید فقیهی شیراز در سال 1397 بودند که به روش نمونه گیری در دسترس 72 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. مدت زمان این مطالعه 9 ماه بود.

    یافته ها: 

    نشان می دهد میانگین نمره توان خودمراقبتی در کل و مولفه های آن در بیماران گروه آزمایش بعد از مداخله نسبت به قبل از آن افزایش معناداری داشته است 0/001>p و میانگین نمره توان خودمراقبتی در کل و مولفه های آن در بیماران گروه کنترل بعد از مداخله نسبت به قبل از آن افزایش معنادار داشته است (0/05>p). همچنین نمره توان خودمراقبتی در کل و مولفه های آن در بیماران گروه آزمایش نسبت به کنترل به طور معناداری بیشتر افزایش داشت 0/001>p در نهایت میانگین نمره توان خودمراقبتی در کل و مولفه های آن (به جز مولفه ویزیت) بعد از مداخله در بیماران گروه آزمایش نسبت به کنترل به طور معناداری بیشتر بود (0/05>p).

    نتیجه گیری:

     الگوی توانمندسازی خانواده محور می تواند بر توان خودمراقبتی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال تاثیرگذار باشد. پیشنهاد می شود در برنامه ریزی های درمانی مداخلات غیردارویی در کنار مداخلات طبی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سرطان کولورکتال، الگوی توانمندسازی خانواده محور، خودمراقبتی
  • سعیده ایران دوست، احمد نصیری*، پیام ایزد پناهی صفحات 366-375
    زمینه و هدف

    سرطان پستان از شیوع بالایی برخوردار است. این بیماران به دنبال شیمی درمانی به اختلال در عملکرد جنسی مبتلا می شوند. این پژوهش با هدف تاثیر شیمی درمانی در بیماران سرطان پستان بر عملکرد جنسی انجام شد.

    روش تحقیق:

     این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی بر روی بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز درمانی ایرانمهر در زمستان 1397تحت شیمی درمانی انجام شد. 119 بیمار تحت سرشماری وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری داده ها پرسشنامه عملکرد جنسی روزن استفاده شد. تحلیل داده ها با spss 16 و آزمون های اسمیرنوف کلموگروف، کروسکال والیس و من یو-ویتنی در سطح معنی داری 0/05>p انجام شد.

    یافته ها:

     در مطالعه حاضر کمترین و بیشترین نمره ثبت شده برای عملکرد جنسی بیماران به ترتیب40/2 و90/14 بود. در بررسی مولفه های عملکرد جنسی بیماران از لحاظ درد 75/0±84/0 و رطوبت 73/0±85/0 در بدترین وضعیت بودند. نمره میانگین سایر مولفه ها به ترتیب شامل ارگاسم 0/64±1/13، تحریک پذیری 0/84±1/05، رضایت مندی 30/0±23/1 و میل جنسی 66/0±66/1 بود. تنها عامل موثر بر عملکرد جنسی محل سکونت، سال های ازدواج و سن بیماران بود.

    نتیجه گیری: 

    نمره عملکرد جنسی از حداقل هم کمتر بوده، بیشترین اختلال برای مولفه های درد و رطوبت ثبت شد. عوامل موثر بر عملکرد جنسی محل سکونت، سال های منوپوز، نوع درمان، سن بیماران و سال های ازدواج بود. توصیه می شود وضعیت جنسی بیماران مبتلابه سرطان پستان قبل و حین درمان بررسی و آموزش های لازم جهت اطلاع از این اختلال و درمان های لازم برای بهبود عملکرد جنسی به بیماران ارایه شود.

    کلیدواژگان: عملکرد جنسی، سرطان پستان، شیمی درمانی
  • زهرا سعادتی، طاهر شهریاری*، محمدحسن نمائی، فاطمه سهل آبادی، عباسعلی رمضانی صفحات 376-384
    زمینه و هدف

    بیوآیروسول ها ذرات هوابردی هستند که شامل باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها هستند. واکنش انسان نسبت به بیوآیروسول ها بسیار متفاوت است. این مطالعه با هدف تعیین تراکم ذرات باکتریایی قابل کشت در هوای داخل و خارج مهدکودک های شهر بیرجند انجام گردید.

    روش تحقیق: 

    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بود. شهر بیرجند بر اساس موقعیت جغرافیایی به 5 منطقه تقسیم شد و 6 مهد به صورت تصادفی انتخاب شد. نمونه برداری در شیفت صبح از 6 مهدکودک منتخب صورت گرفت. محیط کشت های مورد استفاده برای باکتری ها تریپتیک سوی آگار بود. نمونه برداری در دبی L/min 28/3 در زمان 35 دقیقه در فاصله ای 0/8 تا 1 متر از سطح زمین در مرکز هر کلاس انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری من-ویتنی و کروسکال والیس صورت گرفت و سطح معناداری (0/05P<) در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد بیشترین میانگین بار میکروبی باکتریایی در ماه بهمن با مقادیر (CFU/m3) 8/04±3/83 و ذرات معلق در اسفندماه (CFU/m3) 382/54±196/13 بود. بین تراکم باکتریایی با ذرات معلق و دما 0/05<P) ارتباط معناداری وجود نداشت. بین تراکم باکتریایی و کل ذرات معلق ارتباط معناداری وجود داشت. (0/05>P). بین میزان انواع ذرات معلق (PM1، PM2.5،PM10) با محیط داخل و خارج مهدکودک رابطه معناداری وجود داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری:

     از یافته های این مطالعه می توان غلظت آلودگی باکتریایی از نظر کمی و نوع جنس های شناسایی شده و مقدار ذرات معلق موجود در هوا را برای جلوگیری از اثرات سوء بر سلامتی شناسایی نمود.

    کلیدواژگان: بیوآئروسل ها، آلودگی هوا، ذرات باکتریایی
  • الهه موسوی، سمانه عنایتی، سپیده برهان، مریم مهرپویا، مهسا محمد آملی* صفحات 385-391

    مشکل اصلی به کارگیری استنت در درمان گرفتگی های آترواسکلروتیک عروق کرونر در روش های مداخله غیرجراحی شریان کرونر از راه پوست (PCI) بروز تنگی مجدد درون استنت (ISR) است. در این مطالعه به بررسی نقش احتمالی واریانت G22A ژن ADA در بروز ISR پرداخته ایم. در این مطالعه 91 بیمار که تحت PCI قرار گرفته بودند، در دو گروه مورد با بروز ISR (40 نفر) و شاهد عدم بروز ISR پس از 6 ماه از زمان استنت گذاری (51 نفر) وارد شدند. دو گروه مورد و شاهد از نظر سن و جنسیت مطابقت همسان شدند. ژنوتیپ های واریانت  G22A در نمونه ها با روش مولکولی PCR-RFLP و الکتروفورز بررسی شد و نتایج حاصل با استفاده از آزمون آماری t-test تجزیه و تحلیل آماری شد. نتایج این بررسی نشان می دهد فراوانی آلل A واریانت G22A در گروه ISR+ بیشتر از ISR- می باشد. البته بین توزیع فراوانی آللی و ژنوتیپی این واریانت با بروز ISR ارتباط معنی داری وجود ندارد (0/05<P).

    کلیدواژگان: آدنوزین دآمیناز، آترواسکلروزیس، G22A، استنت دارویی، آنژیوپلاستی با بالون، واریانت
  • زینب صارمی*، طاهره فخاریان صفحات 392-396

    بیماری سلیاک از شایع ترین بیماری های خود ایمن می باشد که شیوع آن 0/5 تا 1 درصد کل جامعه است. در سال های اخیر تشخیص بیماری بیش از گذشته شده ولی به نظر می رسد همچنان موارد زیادی از بیماری دیر تشخیص داده می شود. هر چند تظاهرات روماتولوژیک بیماری سلیاک شیوع کمی ندارد ولی اغلب نادیده گرفته می شود. بیمار معرفی شده خانم 30 ساله ای با تورم مفاصل انگشتان دست و زانو به کلینیک روماتولوژی بیمارستان ولیعصر بیرجند مراجعه کرده بود. از 2 سال قبل علیرغم درمان با داروهای کورتیکواسترویید و ضد روماتیسمی تعدیل کننده سیستم ایمنی همچنان دچار التهاب مهاجر مفاصل می شد. تست های سرولوژی بیماری سلیاک برای بیمار انجام شد و تحت آندوسکوپی و بیوپسی دوازدهه قرار گرفت. تشخیص بیماری سلیاک برای وی تایید و با رژیم غذایی فاقد گلوتن، علایم مفصلی به میزان قابل توجهی بهبود یافت.تظاهرات روماتولوژیک بیماری سلیاک می تواند علایم اولیه بیماری باشد و با رژیم فاقد گلوتن تجویز شده برای این بیماران تا حدود زیادی علایم برطرف خواهد شد.

    کلیدواژگان: آرتریت، اتوآنتی بادی، بیماری سلیاک
  • امیرحسین احمدی حکمتی کار* صفحات 397-400

    چاقی یک بیماری چند عاملی پیچیده است. شیوع اضافه وزن و چاقی در سراسر جهان از سال 1980 دو برابر شده است تا حدی که تقریبا یک سوم جمعیت جهان اکنون به عنوان افراد دارای اضافه وزن یا چاق طبقه بندی می شوند. از طرفی، محققین علوم ورزشی برای جلوگیری از شیوع بیشتر این اپیدمی فعالیت های ورزشی را پیشنهاد کرده اند. همچنین در کنار فعالیت ورزشی استفاده از مکمل های چربی سوز طبیعی مانند: چای سبز توانست نظر افراد زیادی را به خود جلب کند. اما به تازگی چای سفید در بعضی از تحقیقات داخلی و خارجی توانست نشان دهد که مانند چای سبز و حتی بهتر از آن پتانسیل اکسیداسیون چربی را خواهد داشت. بنابراین، می توان پیشنهاد کرد محققان با انجام تحقیقات بیشتر در ارتباط با مقایسه چای سبز و سفید و اثرات آن بر شاخص های مرتبط با چاقی، شکاف علمی را پر نمایند.

    کلیدواژگان: اکسیداسیون چربی، چای سبز، چای سفید
|
  • Hamid Kayalha, Ali Alizadeh, Hoda Shahamat, Idin Binazadeh, Sharam Rastak, Mohammad Sofiabadi* Pages 314-322
    Background and Aim

    Knee arthroscopy is used to diagnose and treat intra-articular lesions. Controlling acute pain after arthroscopy requires the use of a method with the least side effects and the most efficiency. The aim of this study was to compare the sedative effect after intra-articular injection of bupivacaine combination with morphine or methylprednisolone or alone in knee arthroscopy.

    Materials and Methods

    In this study clinical-randomized three-blind trial, 99 volunteer patients with knee arthroscopy were randomly divided into three groups: 1. Bupivacaine (0.5%), 2. Morphine (5 mg)+ bupivacaine (0.5%) and 3. Methylprednisolone (40 mg) + bupivacaine (0.5%). At the end of the operation, drugs were injected intra-articular and the amount of postoperative pain was evaluated and recorded based on visual analog scales 6, 12, 18, and 24 hours after injection. Also, receiving the injected analgesic within 24 hours, was recorded. Data were analyzed using SPSS software and repeated measures analysis of variance.

    Results

    In all three groups, the pain intensity decreased significantly over time. The pain intensity of the methylprednisolone + bupivacaine and morphine+bupivacaine group was the similar, at different postoperative periods, but the pain intensity of these groups was significantly lower than the control. Also, consumption of the analgesics was significantly reduced in methylprednisolone+bupivacaine group compared to the two other groups.

    Conclusion

    The results of this study showed that intra-articular injection of methylprednisolone + bupivacaine and morphine+bupivacaine was more effective than bupivacaine alone in reducing pain and the need for injectable analgesia.

    Keywords: Arthroscopy, Bupivacaine, Methylprednisolone, Morphine, Pain
  • Mahraz Moradi, Saeid Shakerian*, Masoud Nikbakht Pages 323-335
    Background and Aim

    The use of doxorubicin (Dox) in chemotherapy has irreversible effects on liver tissue. Therefore, the role of exercise activities and the use of antioxidants consumption on the mechanism of apoptosis induced by (Dox are not yet fully understood. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of High Intensity Interval Training (HIIT) and crocin consumption on liver tissue apoptosis in male rats under chronic Dox induction.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 40 male Wistar rats (mean weight 200±20 g)and age range of 8 weeks divided into five groups including; 1: healthy control groups, 2: Dox (2 mg/kg in 7 doses), 3: Dox+crocin (10 mg/kg), 4: Dox+HIIT, and 5: Dox+HIIT+crocin.The training groups ran for 8 weeks, 5 days a week, at 2-minute intervals and with an intensity of 80 to 90% of the maximum speed. 48 hours after the last training session, liver biopsy were performed to assess the fibrosis and expression of Bax and Bcl-2 genes by (Real time-PCR) method. The results of statistical analysis were analyzed using by one-way (ANOVA), at p≤0.05.

    Results

    Dox significantly increased Bax expression compared to Bax/Bcl-2 and also decreased Bcl-2 expression in liver tissue of the patient groups (p=0.001). In contrast, crocin and the combination of exercise and crocin decreased Bax expression compared to Bax/Bcl-2 and increased Bcl-2 expression in experimental groups compared to Dox group (p=0.001).

    Conclusion

    It seems the high intensity interval training with consumption of crocin has significant effect on the decrease of apoptosis in liver tissue in male rats subjected to chronic doxorubicin injection.

    Keywords: Apoptosis, Crocin, Doxorubicin, High-Intensity Interval Trainings, Liver
  • HamidReza Riasi, Ayob Akbari, Zahra Ahani, Sayed Mohammad Musavi Mirzaee* Pages 336-343
    Background and Aim

    Headache is the most common cause of referral to a physician. Two approaches of the migraine treatment include: treat the acute attacks and prevent future attacks. In this regard, the aim of this study was to investigate the effect of three drugs lutiracetam, sodium valproate and nortriptyline in the control of migraine headaches in patients with migraine in Birjand Neurology Clinic.

    Materials and Methods

    This study is a quasi-experimental study. According to the physician, 120 migraine patients were divided into one of three groups: Lutiracetam with a daily dose of 250 mg, sodium valproate 500 mg and nortriptyline 25 mg for 4 weeks. Patientschr('39') information was collected through a questionnaire. Then the data were analyzed by SPSS) Version 16) software by using chi-square, paired t-test, and ANOVA.

    Results

    120 patients were divided into three groups of 40 patients. The mean age of the subjects was 33±11 years, 53.3% of them were female and 46.7% of them were male. In total, 46.7% of patients had severe headache before taking these three drugs. None of them had severe headache after taking the drug and 77.5% of them had mild headache. Lutiracetam group showed the greatest decrease in headache intensity. (P=0.01).

    Conclusion

    Levetiracetam appears to be more effective than the other two drugs, especially sodium valproate, in reducing different degrees of headache.

    Keywords: Levetiracetam, Migraine, Nortriptyline, Sodium Valproate
  • Omid Ghafoorian Eshghi, Maryam Tehranipour*, Javad Baharara, Nastaran Amintaheri Pages 344-354
    Background and Aim

    Diabetes is a metabolic disorder in the body. Sclerorhachis leptoclada belongs to the chicory family, is used to treat aids and cancer due to the antioxidant compounds in the root. Therefore, in this study, the effect of hydroalcoholic extract of Sclerorhachis leptoclada on glucose and cholesterol, triglyceride, high density lipoprotein (HDL) and low density lipoprotein (LDL) levels in diabetic rats was investigated.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 60 male Wistar rats were randomly divided into 10 groups of 6: Control group, treatment groups 1, 2, and 3 (healthy, treated with 150 mg/kg and 300 and 600 extracts), Diabetic control group, experimental groups 1, 2 and 3 (diabetic, treated with doses of 150 mg/kg and 300 and 600 extracts), Positive control group (diabetic+glibenclamide), The healthy group (healthy+glibenclamide) was divided. After one month of gavage, blood samples were taken from the rats, and glucose, urea, creatinine, and albumin levels were measured. A comparison was made between the effect of hydroalcoholic extract of Sclerorhachis leptoclada and the common drug glibenclamide and the results of the groups were compared by using t-test and ANOVA.

    Results

    The results showed that the administration of hydroalcoholic extract of Sclerorhachis leptoclada can significantly reduce glucose levels in experimental groups (diabetic+extract at doses of 150, 300, 600) compared with the diabetic group (p<0.001) Also, the consumption of hydroalcoholic extract of Sclerorhachis leptoclada in diabetic patients causes a significant reduction in triglyceride, HDL and LDL levels in diabetic rats and has hypoglycemic effects.

    Conclusion

    The results of this study showed that the consumption of hydroalcoholic extract of Sclerorhachis leptoclada in diabetic rats significantly reduces serum levels of glucose, triglyceride and creatinine in diabetic rats and has hypoglycemic effects.

    Keywords: Glucose, Hydroalcoholic Extract, Sclerorhachis Leptoclada
  • Hojat Alah Nasri, Ahmad Nasiri, Seyed Vahid Hosseini, Hajar Khazraei, Fahimeh Hajhosseini, Shahla Fereidooni, Gholamhossein Mahmoudirad* Pages 355-365
    Background and Aim

    Colorectal cancer is a chronic disease that reduces the patients’ quality of life. Hence, it is essential to have self-care ability. This study aimed to investigate the effect of the family-centered empowerment model on the self-care ability of patients with colorectal cancer.

    Materials and Methods

    The present study is a randomized controlled study. The statistical population consisted of all patients referring to the surgery ward of the colorectal clinic affiliated with Shahid Faghihi Hospital in Shiraz in 2018. A total of 72 patients were selected by convenience sampling method and randomly allocated into control and experimental groups. A researcher-made questionnaire was used to collect data. The duration of this study was 9 months.

    Results

    The results show that the mean score of total self-care ability and its components in the experimental group after the intervention had a significant increase compared to baseline (p<0.001) and the mean score of total self-care ability and its components in patients in the control group after the intervention was significantly higher than before the intervention (p<0.05). Moreover, the score of total self-care ability and its components in patients in the experimental group increased significantly more than the control (p<0.001) .Lastly, the mean score of total self-care ability and its components (except for the visit component) after intervention in the experimental group was significantly higher than the control (p<0.05).

    Conclusion

    The family-centered empowerment model can affect the self-care ability of patients with colorectal cancer. It is suggested that non-pharmacological interventions be combined with medical interventions in treatment plans.

    Keywords: Colorectal Cancer, Family-Centered Empowerment Model, Self-Care
  • Saeedeh Irandoost, Ahmad Nasiri*, Payam Izadpanahi Pages 366-375
    Background and Aim

    The Breast cancer is very common. These patients develop sexual dysfunction following chemotherapy. The aim of this study was to evaluate the effect of chemotherapy in breast cancer patients on their sexual function.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on patients with breast cancer referred to Iran-Mehr Medical Center in winter 2018 undergoing chemotherapy. 119 patients were enrolled in the study under census. The Rosen’s Sexual Function Questionnaire was used to collect data. Data were analyzed by using SPSS (Version 16) and Smirnov-Kolmogorov, Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests at the significant level of (P<0.05).

    Results

    In terms of sexual function, the lowest score was 2.40 and the highest score was 14.90. In the study of sexual function components, patients were in the worst condition in terms of pain, 0.84±0.75 and humidity 0.85±0.73. The mean scores of other components included orgasm 1.13±0.64, irritability 1.05±0.84, satisfaction 1.23±0.30 and sexual desire 1.66±0.66, respectively. The only factor affecting sexual function Location, age of marriage and age of patients.

    Conclusion

    The score of sexual function was less than the minimum; the most disorders were recorded for the components of pain and humidity. Factors affecting sexual function were included: location, years of menopause, type of treatment, age of patients and years of marriage. It is recommended that the sexual status of breast cancer patients be evaluated before and during treatment and that the necessary training be provided to inform patients about this disorder and the necessary treatments to improve sexual function.

    Keywords: Sexual Function, Breast Cancer, Chemotherapy
  • Zahra Saadati, Taher Shahryari*, MohammadHasan Namaei, Fatemeh Sahlabadi, AbbasAli Ramazani Pages 376-384
    Background and Aim

    Bioaerosols are airborne particles that contain bacteria, viruses and fungi. Human reaction to bioaerosols is very different. The aim of this study was performed to determine the density of bacterial particles cultivable in the air of inside and outside kindergartens in Birjand.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed. Birjand city was divided into 5 regions based on geographical location and 6 kindergartens were randomly selected. Sampling was done in the morning shift from 6 selected kindergartens.The culture medium used was triptic soy agar for bacteria. Sampling was performed at a flow rate of 28.3 L/Min in 35 minutes at a distance of 0.8 to 1 M above the ground in the center of each class. Statistical analysis was performed using SPSS (Version.16) software and Mann-Whitney and Kruskal-Wallis statistical tests and a significance level (P<0.05) was considered.

    Results

    The results showed that the highest mean bacterial microbial load in February was (3.83±8.04) CFU/m3 and suspended particles in March (196.13±382.54) CFU/m3. There was no significant relationship between bacterial density with suspended particles and temperature (P>0.05). There was a significant relationship between bacterial density and total suspended particles (P<0.05). There was a significant relationship between the amount of suspended particles (PM1, PM2.5, PM10) with the environment inside and outside the kindergarten (P<0.05).

    Conclusion

    From the findings of this study, the concentration of bacterial contamination in terms of quantity and type of identified species and the amount of airborne particles can be identified to prevent adverse health effects.

    Keywords: Air Pollution, Bacterial Particles, Bioaerosols
  • Elaheh Moosavi, Samaneh Enayati, Sepideh Borhan, Maryam Mehrpooya Pages 385-391

    The main problem with using stents in the treatment of coronary artery atherosclerotic stenosis in percutaneous coronary intervention (PCI) is In-stent restenosis (ISR). In this study, we investigated the possible role of the G22A variant of the Adenosine Deaminase gene (ADA) in the development of ISR. In this study, 91 patients who underwent PCI were divided into two groups: the case with ISR (n=40) and control without ISR after 6 months from stenting (n=51). The case and control groups were matched in terms of age and sex matching. The genotypes of the G22A variant in the samples were examined by the molecular method of PCR-RFLP and electrophoresis and the results were statistically analyzed by using t-test. The results of this study show that the frequency of allele A of variant G22A in (+ ISR) group is higher than (- ISR). However, there is no significant relationship between the distribution of allele and genotype frequency of this variant with the incidence of ISR (p>0.05).

    Keywords: Adenosine Deaminase Gene, Atherosclerosis, G22A, Drug-Eluting Stent, Percutaneous Coronary Intervention, Variant
  • Zeinab Saremi*, Tahereh Fakharian Pages 392-396

    Celiac disease is one of the most common autoimmune diseases with a prevalence of 0.5 to 1% of the total population. Diagnosis has increased in recent years, but many cases of the disease still seem to be diagnosed late. Although the rheumatic manifestations of celiac disease are not uncommon, they are often overlooked.The patient was a 30-year-old woman with swelling of the joints of the fingers and knees who referred to the rheumatology clinic of vali-asr Hospital in Birjand. For the past 2 years, despite treatment with corticosteroids and anti-rheumatic drugs that modulate the immune system, migratory inflammatory arthritis was still present. Serologic tests for celiac disease were performed for the patient and she underwent endoscopy and duodenal biopsy. The diagnosis of celiac disease was confirmed for the patient. With a gluten-free diet, joint symptoms improved significantly.Rheumatologic manifestations of celiac disease can be the primary symptoms of the disease, with the gluten-free diet prescribed for these patients to a large extent relieve symptoms.

    Keywords: Arthritis, Autoantibody, Celiac Disease
  • AmirHossein Ahmadi Hekmatikar* Pages 397-400

    Obesity is a complex multifactorial disease. The worldwide prevalence of overweight and obesity has doubled since 1980 to an extent that nearly a third of the worldchr('39')s population is now classified as overweight or obese. On the other hand, sports scientists have suggested exercise to prevent further spread of this epidemic. In addition to exercise, the use of natural fat-burning supplements such as green tea was able to attract a lot of people. But recently, white tea in some domestic and foreign research was able to show that like green tea and even better, it will have the potential to burn fat. Therefore, it can be suggested that researchers fill the scientific gap by conducting more research on the comparison of green and white tea and its effects on obesity-related indicators.

    Keywords: Fat Oxidation, Green tea, White tea